De KNZB gaat vanaf komend seizoen werken met een nieuwe structuur voor scheidsrechters. We gaan nu AL onze leden opleiden tot clubscheidsrechter (net zoals iedereen W-official moet zijn). Je fluit dan samen met een 2e lid een thuiswedstrijd in Woerden!

Wat houdt de cursus precies in?

 • Online theorie, zelfstandig te volgen na inschrijving bij KNZB via Flowsparks
 • ⁠ ⁠2 online cursusvonden, in de week van 2 september en in de week van 9 sep
 • ⁠ ⁠1 praktijkavond, je wordt gekoppeld aan een wedstrijd 21-9, 28-9 of 5-10

Het wordt een stuk makkelijker

Op onze eerdere oproepen om scheidsrechter te worden kregen we regelmatig de reactie dat jullie wel willen helpen maar niet iedereen kan of wil door de hele regio fluiten. Dit bleek bij veel verenigingen zo te zijn waardoor de KNZB besloten heeft de scheidsrechterstructuur aan te gaan passen. Net zoals bij hockey, voetbal en korfbal zullen wedstrijden gefloten gaan worden door clubscheidsrechters. Dit heeft er bij deze sporten voor gezorgd dat het tekort aan scheidsrechters is terug gedrongen.

Overigens worden er ook nog ‘echte’ scheidsrechters ingezet voor de hogere teams. Hoe dat precies geregeld wordt, horen we nog.

Drie soorten scheidsrechters

De KNZB heeft aangegeven dat de scheidsrechters worden verdeeld in 3 categorieën:

A= basisscheidsrechter, voorheen werd dit de w-official genoemd, kan ook ingezet worden om de pupillen te fluiten. Bij uitwedstrijden fluit een ouder of lid ook als 2e persoon. Cursus BSR

B= clubscheidsrechter, die in 2-tal aangesteld wordt door de club. Samen fluit je een thuiswedstrijd. Cursus CSR zoals hierboven

NSR= neutrale scheidsrechter, die aangesteld wordt vanuit de KNZB in de regio of daarbuiten. Cursus CSR, mogelijk een aanvullend iets, nog onbekend.

Hiermee komt de normering dat je per club per scheidsrechter minimaal x wedstrijden moet fluiten, om te voorkomen dat er teams worden teruggetrokken, te vervallen. De KNZB gaat ervanuit dat er door deze regeling er meer scheidsrechters beschikbaar zijn.

Schuilt er ook een scheidsrechter in jou?

 • Je draagt bij aan sportieve waterpolowedstrijden;
  Je ontvangt waardering (je bent immers onmisbaar voor de sport);
  Je staat in contact met clubgenoten;
  Je helpt de vereniging bij het aanbieden van een compleet wedstrijdaanbod voor alle categorieën;
  Instappen als basisscheidsrechter is laagdrempelig;
  Het is gewoon onwijs leuk om te doen!

Scheidsrechters zijn cruciaal voor de sport omdat zij spelplezier faciliteren door wedstrijden in goede banen te leiden. Geen waterpolowedstrijd zonder een scheidsrechter op de kant! Het is belangrijk dat er voldoende basisscheidsrechters zijn zodat ook onze vereniging het wedstrijdaanbod kan blijven bieden zoals je dat van ons gewend bent. Daarom nodigen wij jou uit om de cursus basis scheidsrechter te volgen. Na het voltooien van de cursus basis scheidsrechter ontvang je een certificaat en ben je bevoegd om
wedstrijden voor D-, E- en F-jeugd te begeleiden!

Doe je ook mee?

Stuur een mail naar polocommissie@zpcwoerden.nl om je aan te melden als clubscheidsrechter en de cursus te doen. Of spreek Maarten erover aan.